Dzisiaj chciałabym polecić Wam prosty przepis na bezglutenowe pączki tradycyjne z dodatkiem drożdży.
Tekstura pączków jest prawie identyczna jak w tradycyjnych pączkach pieczonych z normalnej mąki.
Pączki są puszyste w środku i delikatnie chrupiące na zewnątrz, nadają się bardzo dobrze do nadziewania.
Uwaga w przepisie wykorzystujemy gorący olej proszę obchodzić się z nim ostrożnie, unikajcie kontaktu wody z olejem bo zacznie pryskać.
Składniki :
- 2C (ok250g) mąki bezglutenowej uniwersalnej ( ja użyłam własny mix*)
- 1 łyż stołowa xanthan gum
- 50g masla
- 2 jajka
- 20g cukru wanilinowego
- 180ml mleka
- 25g drożdży w kostce
* mix: 3/4C mąki z tapioki, 1/4C mąki ziemniaczanej, 3/4C maki z białego ryżu, 1/4C maki z brązowego ryżu . 1C to120g
Wykonanie:
- Mąkę wsypać do miski i łyżka wyżłobić dołek w który należy wlać mleko z drożdżami i łyżeczka cukru , mleko przysypać odrobiną mąki wymieszać do konsystencji śmietany i zostawić na 15 min. aż drożdże zaczną pracować
- Po 15 min. do mąki dodać rozpuszczone ostygnięte masło ,cukier wanilinowy, olejek rumowy i 2 jajka, cisto wyrabiać najlepiej robotem z końcówkami do wyrabiania ciasta ok 5 min. do uzyskania gładkiej konsystencji. Jeżeli ciasto wydaje się zbyt geste można dodać mleko jeżeli jest zbyt rzadkie dodać maki.
- Gotowe wymieszane ciasto zostawiamy na 15 min. pod przykryciem aby odpoczęło.
- Po 15 min. ciasto przekładamy na podsypany mąka blat i dzielimy je na 60-70g kawałki , mi wychodzi 8. Natłuszczonymi rękami kawałki ciasta formujemy w kule i wykładamy na podsypana mąka stolnice/ deskę:) smarujemy delikatnie olejem z wierchu i przykrywamy bawełnianą ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia na ok.20 min .Nie zostawiajmy ciasta na zbyt długo bo przerośnie i zacznie pękać.
- Gotowe pączusie wrzucamy na rozgrzany do 180°C olej i smażymy ok 3 min z obu stron.
- Usmażone pączki wykładamy na ręcznik papierowy i nadziewamy kiedy przestygną , dekorujemy czym chcemy i jak chcemy ;)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz