Dzisiaj chciałabym Wam polecić fajny i szybki przepis na bezglutenowe / bezmleczne mini pączusie, tekstura pączusiów rożni się delikatnie od normalnych pączków ale w smaku ciężko wyczuć brak normalnej maki. Z podanych składników uzyskamy 10 małych pączusiów ( większych niż piłka do golfa)
Uwaga w przepisie wykorzystujemy gorący olej proszę obchodzić się z nim ostrożnie, unikajcie kontaktu wody z olejem bo zacznie pryskać.
Składniki:
- 1C (120g) mąki z tapioki} badz (120g) uniwersalnej mąki bezglutenowej
- 1/2C (60g) mąki ziemniaczanej / badz (60g) uniwersalnej mąki bezglutenowej
- 1 jajko
- 1/2C kwaśnej śmietany / śmietana sojowa dla alergików
- olejek rumowy 4 krople
- 1 łyż. stołowa spirytusu / wódka
- 1/2 malej łyż. octu 6%
- 1/2 malej łyż sody
- 1 mała łyż proszku do pieczenia
- 1/2 malej łyż xanthan gum
- 1/2C (60g) cukru pudru
do nadziania:
Marmolada różana !!! najlepsza
do ozdobienia :
Lukier , rozpuszczona czekolada , wiórki kokosowe , skorka z pomarańczy co tylko zechcecie .
Wykonanie :
- Wszystkie składniki dokładnie wymieszać w misce, w międzyczasie rozgrzać olej w rondelku.
- Dwoma łyżkami stołowymi nabierać ciasto z miski i formować je w kule które należy wrzucić na gorący olej ,
- Smażyć pączki do momentu zabrązowienia się po czym ostrożnie można je wyławiać i przekładać na ręcznik papierowy do wystudzenia
- Ostudzone paczki nadziać marmolada za pomocą szprycy i ozdobić według upodobań.
Rada: jeżeli podczas formowania pączków ciasto przykleja się do łyżek, łyżki można zamoczyć w zimnym oleju
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz