Pyszny placek bez glutenu , jajek i nabiału nadaje się idealnie do serwowania z curry bądź z dipami.
Aromatyczny z mała ilością tłuszczu zmieni zwykle curry w hinduski cud <3
Składniki:
- 1C (120g) uniwersalnej mąki bezglutenowej (ja używam własny mix*)
- 1 mała łyż kminku całego
- 1 mała łyż kopru włoskiego całego
- 1 łyżka stołowa kurkumy
- 1 łyż stołowa oleju
- 150 ml gorącej wody
- szczypta soli
*Mix 1/2C maki ryżowej ,1/4C maki z tapioki, 1/4C maki ziemniaczanej
Wykonanie:
- Wszystkie składniki wymieszać dokładnie w misce aż utworzą jednolite ciasto w razie potrzeby można dodać dodatkowe 10 ml wody.
- Ciasto podzielić na 30g porcje, z każdej porcji uformować kule
- Kule położyć na kawałku foli spożywczej i przykryć dodatkową warstwą folii spożywczej co pomoże nam zapobiec przyklejaniu się ciasta do walka.
- Ciasto wałkować do ok 1 mm grubości, delikatnie ściągać z foli i rzucać na gorąca patelnie.
- Ciasto smażyć ok 40 sekund z każdej strony bądź dłużej jeżeli placki są grubsze.
- Dla większej chrupkości gotowe placki przed podanie podgrzać w piekarniku .
Smacznego
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz