Super przepis który zawsze mi wychodzi, prosty szybki i smaczny .
Gotowe faworki są tak dobre ze moja rodzina stwierdziła ze są smaczniejsze niż faworki babci , a jak sami wiecie babcia gotuje najlepiej na świecie .
Skladniki:
- 1 1/2 C maki bezglutenowej (ja użyłam własny mix super się sprawdza 1C(120g) maka z tapioki i 1/2C(60g) maki ziemniaczanej)
- 1/2C (60g)maki ziemniaczanej - do podsypywania
- 2 żółtka
- 1/2 malej łyż octu
- 1/2 malej łyż cukru
- szczypta soli
- ok 4 kopiastych łyż stołowych kwaśnej śmietany bądź jogurtu greckiego
- opcjonalnie 1/4 malej łyż xanthan gum
- olej do smażenia
- cukier puder do posypania
Wykonanie:
- Mąkę bezglutenowa (mix) mieszamy z solą,cukrem, octem, żółtkami, śmietaną i opcjonalnie dodajemy xanthan gum
- Ciasto wyrabiamy w misce aż wszystkie składniki się ze sobą połącza i ciasto będzie elastyczne
- Blat podsypujemy maka ziemniaczaną i wykładamy ciasto
- Ciasto wałkujemy i zawijamy po czym wałkujemy jeszcze raz ok 10 min, ma to na celu uelastycznić ciasto i sprawić ze będzie bardziej puszyste
- Kiedy ciasto jest gotowe , dzielimy je na mniejsze porcje które wałkujemy i wycinamy z nich faworki .
- Gotowe faworki wrzucamy na dobrze rozgrzany olej i smażymy je z obu stron aż nabiorą złocistego koloru.
- Usmazone faworki przekladamy na recznik papierowy i posypujemy cukrem pudrem.
Rada: kiedy ciasto zaczyna lepić się do blatu należy podsypać je maka ziemniaczana
Smacznego
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz