Jeżeli szukacie przepisu na szybkie bułeczki które nie tracą miękkości i świeżości na następny dzień trafiliście idealnie :) Przepis bez glutenu i nabiału !
Składniki:
- 1 C siemienia lnianego całego bądź 3/4 C mielonego
- 1/2 C maki z brązowego ryżu
- 1/2 C maki z białego ryżu
- 2 łyż. stołowe oleju
- 1lyz. octu badz soku z cytryny
- 1 mała łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 mała łyżeczka soli
- 1 łyż. stołowa psyllium husk powder
- 1 jajko
- 1 1/2 kubka letniej wody
- (opcjonalnie) do moich bułeczek dodałam nasiona słonecznika i suszony czosnek
Wykonanie:
- Len miele przekładam do miski po czym dodaje obie maki , psyllium husk powder , sol i proszek do pieczenia
- Po dokładnym wymieszaniu składników suchych do miski dodaje olej,jajko, ocet i wodę.
- Ciasto wyrabiam do momentu gdy będzie za geste żeby można wyrabiać je łyżka
- Blat na którym będę formować ciasto natłuszczam olejem , przekładam ciasto na blat i formuje w 4 prostokąty
- Gotowe bułeczki przekładam na blaszkę wyłożona papierem do pieczenia i wkładam do wcześniej nagrzanego do 190°c piekarnika
- Piekę przez 30 min przy czym po 10 min przykrywam je ( mój piekarnik jest kapryśny i lubi spalać wierch :) )
- Upieczone bułeczki zostawiam do ostudzenia na kratce
Smacznego !!!
Rada : Jeżeli ciasto jest klejące i nie chce się dobrze formować ręce i blat należy nasmarować olejem xxx Powodzenia
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz