Pyszne łatwe i puszyste bułeczki serowe przygotowanie i pieczenie zajmuje ok 40 min
Ilość ciasta starcza na 6 dużych bułeczek
Składniki :
- 2 C maki z tapioki
- 3 jajka
- 3/4 C sera żółtego startego
- 1C mleka
- 1 mała łyżeczka soli
- 1/2 C oleju*
( C ) - 240 ml
* w przepisie mona używać dowolny olej , ja używałam słonecznikowy w pierwszego tłoczenia
Przygotowanie:
- Piekarnik nagrzać do 200॰ c
- Mleko olej i sól wlać do garnka i czekać aż się spieni , mieszankę ściągnąć z ognia
- Do mieszanki dodać 2 C maki z tapioki energicznie mieszając do uzyskania jednolitej masy
- Mieszankę ostudzić, przełożyć do miski rozdrobnić na mniejsze kawałki i zalać 3 rozmąconymi jajkami , miksować do uzyskania jednolitej masy*
- Do gotowego ciasta dodać ser i mieszając przez ok 2 min po czym można uformować 6 kulek ciasta i wyłożyć na papierze do pieczenia( moje bułeczki dodatkowo posypałam oregano i słonecznikiem
- Wstawić do nagrzanego piekarnika , piec przez 20 min ( w zależności od piekarnika) termoobieg po 10 min bułeczki można przekryć papierem do pieczenia żeby zapobiec nadmiernemu przypieczeniu .
- Gotowe bułeczki ostudzić
Smacznego
*Jeżeli podczas miksowania masa zrobiła się za gęsta radze proponuje odłożyć mikser i przejść do miksowania ręcznego
Rada : przy wykładaniu bułeczek na papier ręce można skropić olejem co ułatwia formowanie bułeczek
Bułeczki po ostudzeniu i przekrojeniu są puszyste w środku i można dostrzec ciągnący się serek , bułeczki można jeść odrazu po ostudzeniu bądź później ponieważ nie tracą tak szybko swojej miękkości
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz