Chciałabym przedstawić Wam prosty przepis na pyszne bezglutenowe ciasteczka które rozpływają się w ustach, świetnie pasują do kawy bądź mleka i nie ma w mojej rodziny osoby która by ich nie kochała ... mniam mniam
Składniki :
- 2 C (250gr)maki bezglutenowej ja używam własny mix http://bezglutenuprzepisy24.blogspot.co.uk/2017/02/better-mix-1.html
- 2 jajka
- 2 łyż. stołowe masła orzechowego
- 1 mała łyż. proszku do pieczenia
- 1/2 malej. łyż xanthan gum
- 1/3 C (80ml) mleka (może być kokosowe)
- rozdrobniona czekolada (ok 50gr)
- masło (100gr)
- 1/2 C cukru brązowego (ok100gr)
Wykonanie:
- Do miski wsypujemy make, proszek do pieczenia, xanthan gum,cukier, czekoladę i dokładnie mieszamy.
- Do suchych składników dodajemy 2 jajka , masło orzechowe,miękkie masło i mleko, wszystko dokładnie mieszamy .
- po uzyskaniu jednolitej masy ciasto dzielimy i formujemy kuleczki które przekładamy na papier do pieczenia i delikatnie naciskamy żeby przybrały bardziej plaski kształt.
- Ciasteczka wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170°c i pieczemy ok 10-15 min w zależności od wielkości i grubości ciasteczek,
- po upieczeniu ciasteczka wykladamy na kratke i studzimy:)
Smacznego !
Rada: Jeżeli ciasto lepi się do rak przy formowaniu ciasteczek ręce można namoczyć w wodzie bądź posmarować olejem
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz