sobota, 18 lutego 2017

Ciasteczka z masłem orzechowym



Chciałabym przedstawić Wam prosty przepis na pyszne bezglutenowe ciasteczka które rozpływają się w ustach, świetnie pasują do kawy bądź mleka i nie ma w mojej rodziny osoby która by ich nie kochała ... mniam mniam 




Składniki :


  • 2 C (250gr)maki bezglutenowej ja używam własny mix  http://bezglutenuprzepisy24.blogspot.co.uk/2017/02/better-mix-1.html
  • 2 jajka 
  • 2 łyż. stołowe masła orzechowego 
  • 1 mała łyż. proszku do pieczenia 
  • 1/2 malej. łyż xanthan gum
  • 1/3 C (80ml) mleka (może być kokosowe)
  • rozdrobniona czekolada (ok 50gr)
  • masło (100gr)
  • 1/2 C cukru brązowego (ok100gr)
Wykonanie: 
  1. Do miski wsypujemy make, proszek do pieczenia, xanthan gum,cukier, czekoladę i dokładnie mieszamy.
  2. Do suchych składników dodajemy 2 jajka , masło orzechowe,miękkie masło i mleko, wszystko dokładnie mieszamy . 
  3. po uzyskaniu jednolitej masy ciasto dzielimy i formujemy kuleczki które przekładamy na papier do pieczenia i delikatnie naciskamy żeby przybrały bardziej plaski kształt.
  4. Ciasteczka wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170°c i pieczemy ok 10-15 min w zależności od wielkości i grubości ciasteczek,
  5. po upieczeniu ciasteczka wykladamy na kratke i studzimy:)
Smacznego !

Rada: Jeżeli ciasto lepi się do rak przy formowaniu ciasteczek ręce można namoczyć w wodzie bądź posmarować olejem 






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz