piątek, 17 lutego 2017

Bułeczki z siemieniem lnianym


Jeżeli szukacie przepisu na szybkie bułeczki które nie tracą miękkości i świeżości na następny dzień trafiliście idealnie :) Przepis bez glutenu i nabiału ! 

Składniki:
  • 1 C siemienia lnianego całego bądź 3/4 C mielonego
  • 1/2 C maki z brązowego ryżu
  • 1/2 C maki z białego ryżu
  • 2 łyż. stołowe oleju  
  • 1lyz. octu badz soku z cytryny
  • 1 mała łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 mała łyżeczka soli
  • 1 łyż. stołowa psyllium husk powder 
  • 1 jajko 
  • 1 1/2 kubka letniej wody
  • (opcjonalnie) do moich bułeczek dodałam nasiona słonecznika i suszony czosnek 
Wykonanie:
  1. Len miele przekładam do miski po czym dodaje obie maki , psyllium husk powder , sol i proszek do pieczenia
  2.  Po dokładnym wymieszaniu składników suchych do miski dodaje olej,jajko, ocet i wodę.
  3. Ciasto wyrabiam do momentu gdy będzie za geste żeby można wyrabiać je łyżka
  4. Blat na którym będę formować ciasto natłuszczam olejem , przekładam ciasto na blat i formuje w 4 prostokąty
  5. Gotowe bułeczki przekładam na blaszkę wyłożona papierem do pieczenia i wkładam do wcześniej nagrzanego do 190°c  piekarnika
  6. Piekę przez 30 min przy czym po 10 min przykrywam je ( mój piekarnik jest kapryśny i lubi spalać wierch :) )
  7. Upieczone bułeczki zostawiam do ostudzenia na kratce 
Smacznego !!! 

Rada : Jeżeli ciasto jest klejące i nie chce się dobrze formować ręce i blat należy nasmarować olejem xxx Powodzenia 






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz