wtorek, 14 lutego 2017

Brazylijskie Bułki Serowe



Pyszne łatwe i puszyste bułeczki serowe przygotowanie i pieczenie zajmuje ok 40 min 

Ilość ciasta starcza na 6 dużych bułeczek

Składniki :

  • 2 C maki z tapioki
  • 3 jajka 
  • 3/4 C sera żółtego startego 
  • 1C mleka
  • 1 mała łyżeczka soli
  • 1/2 C oleju*

( C )  - 240 ml
* w przepisie mona używać dowolny olej , ja używałam słonecznikowy w pierwszego tłoczenia

Przygotowanie: 

  1. Piekarnik nagrzać do 200॰ c
  2. Mleko olej i sól wlać do garnka i czekać aż się spieni , mieszankę ściągnąć z ognia
  3. Do mieszanki dodać 2 C maki z tapioki energicznie mieszając do uzyskania jednolitej masy
  4. Mieszankę ostudzić, przełożyć do miski rozdrobnić na mniejsze kawałki i zalać 3 rozmąconymi jajkami , miksować do uzyskania jednolitej masy*
  5. Do gotowego ciasta dodać ser i mieszając przez ok 2 min po czym można uformować 6 kulek ciasta i wyłożyć na papierze do pieczenia( moje bułeczki dodatkowo posypałam oregano i słonecznikiem
  6. Wstawić do nagrzanego piekarnika , piec przez 20 min ( w zależności od piekarnika) termoobieg po 10 min bułeczki można przekryć papierem do pieczenia żeby zapobiec nadmiernemu przypieczeniu .
  7. Gotowe bułeczki ostudzić 
 Smacznego 

*Jeżeli podczas miksowania masa zrobiła się za gęsta radze proponuje odłożyć mikser i przejść do miksowania ręcznego

Rada : przy wykładaniu bułeczek na papier ręce można skropić olejem co ułatwia formowanie bułeczek

Bułeczki po ostudzeniu i przekrojeniu są puszyste w środku i można dostrzec ciągnący się serek , bułeczki można jeść odrazu po ostudzeniu bądź później ponieważ nie tracą tak szybko swojej miękkości 






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz