sobota, 25 lutego 2017

Bułki z suszonymi pomidorami


Chrupiące bułeczki nadają się wyśmienicie do kanapek , nie zawierają jajek i mleka a i tak smakują cudownie .


Składniki :
  • 2C (250g) maki bezglutenowej do pieczenia chleba
  • 250 ml cieplej wody
  • szczypta soli
  • 5 suszonych pomidorów
  • słonecznik łuskany
  • 1 mała łyż proszku do pieczenia
  • 1 mała łyż octu 6%
  • 1 czubata łyż stołowa xanthan gum !!! jeżeli mieszanka chlebowa nie ma jej w składzie !!! 
  • 7,5 g drożdży suchych
  •  1 mała łyż cukru
  • odrobinę oleju do nasmarowania formy
Wykonanie:

W przepisie używam 6 form na muffiny jumbo. jeżeli nie posiadacie takich form możecie je wykonać z folii aluminiowej tylko upewnijcie się ze wykonane obręcze są wystarczająco głębokie bo ciasto podwoi swoja objętość
Obręcze wykonane z folii aluminiowej te mogą być troszeczkę za plytkie


  1. W cieplej wodzie rozpuszczamy drożdże i cukier, zostawiamy na boku na 5 min aż drożdże zaczną pracować
  2. Suszone pomidory siekamy na drobne kawałki
  3. Make i pozostałe składniki mieszamy ze sobą w misce i zalewamy mikstura drożdży
  4. Wszystko dokładnie wyrabiamy aż ciasto będzie gładkie. Uwaga  ciasto będzie miało dosyć płynną konsystencje dlatego całość pieczemy w formach
  5. Ciasto wlewamy do obręczy bądź form wcześniej natłuszczonych i zostawiamy do wyrośnięcia w ciepłym miejscu, ciasto powinno podwoić swoja objętość dlatego formy wypełniamy tylko do polowy wysokości.
  6. Wyrośnięte bułeczki wstawiamy do nagrzanego do 180°c piekarnika , moje bułeczki potrzebowały 40 min pieczenia przy czym po 15 min nakryłam je folia aluminiowa.
  7. Upieczone bułeczki wystudzić przed wyciągnięciem z foremek , ułatwi to wyciąganie.
Smacznego

1 komentarz: