wtorek, 21 lutego 2017

Mini pączusie




Dzisiaj chciałabym  Wam polecić  fajny i szybki przepis na bezglutenowe / bezmleczne mini pączusie, tekstura pączusiów rożni się delikatnie od normalnych pączków ale w smaku ciężko wyczuć brak normalnej maki. Z podanych składników uzyskamy 10 małych pączusiów ( większych niż piłka do golfa)


Uwaga w przepisie wykorzystujemy gorący olej proszę obchodzić się z nim ostrożnie, unikajcie kontaktu wody z olejem bo zacznie pryskać.  


Składniki:


  • 1C (120g) mąki z tapioki} badz (120g) uniwersalnej mąki bezglutenowej 
  • 1/2C (60g) mąki ziemniaczanej / badz (60g) uniwersalnej mąki bezglutenowej 
  • 1 jajko
  • 1/2C kwaśnej śmietany / śmietana sojowa dla alergików  
  • olejek rumowy 4 krople
  • 1 łyż. stołowa spirytusu / wódka 
  • 1/2 malej łyż. octu 6%
  • 1/2 malej łyż sody 
  • 1 mała łyż proszku do pieczenia
  • 1/2 malej łyż xanthan gum
  • 1/2C (60g) cukru pudru 


do nadziania:

Marmolada różana !!! najlepsza

do ozdobienia :

Lukier , rozpuszczona czekolada , wiórki kokosowe , skorka z pomarańczy co tylko zechcecie .

Wykonanie :


  1.  Wszystkie składniki dokładnie wymieszać w misce, w międzyczasie rozgrzać olej w rondelku.
  2. Dwoma łyżkami stołowymi nabierać ciasto z miski i formować je w kule które należy wrzucić na gorący olej ,
  3. Smażyć pączki do momentu zabrązowienia się po czym ostrożnie można je wyławiać i przekładać na ręcznik papierowy do wystudzenia
  4. Ostudzone paczki nadziać marmolada za pomocą szprycy i ozdobić według upodobań.



Rada: jeżeli podczas formowania pączków ciasto przykleja się do łyżek, łyżki można zamoczyć w zimnym oleju








Brak komentarzy:

Prześlij komentarz