czwartek, 23 lutego 2017

A la papadams czyli hinduski placuszek bez glutenu



Pyszny placek bez glutenu , jajek i nabiału nadaje się idealnie do serwowania z curry bądź z dipami.
Aromatyczny z mała ilością tłuszczu zmieni zwykle curry w hinduski cud <3  

Składniki:

  • 1C (120g)  uniwersalnej mąki bezglutenowej (ja używam własny mix*)
  • 1 mała łyż kminku całego
  • 1 mała łyż kopru włoskiego całego
  • 1 łyżka stołowa kurkumy
  • 1 łyż stołowa oleju
  • 150 ml gorącej wody 
  • szczypta soli
*Mix 1/2C maki ryżowej ,1/4C maki z tapioki, 1/4C maki ziemniaczanej 

Wykonanie:

  1. Wszystkie składniki wymieszać dokładnie w misce aż utworzą jednolite ciasto w razie potrzeby można dodać dodatkowe 10 ml wody.
  2. Ciasto podzielić na 30g porcje, z każdej porcji uformować kule
  3. Kule położyć na kawałku foli spożywczej i przykryć dodatkową warstwą folii spożywczej co pomoże nam zapobiec przyklejaniu się ciasta do walka.
  4. Ciasto wałkować do ok 1 mm grubości, delikatnie ściągać z foli i rzucać na gorąca patelnie.
  5. Ciasto smażyć ok 40 sekund z każdej strony bądź dłużej jeżeli placki są grubsze.
  6. Dla większej chrupkości gotowe placki przed podanie podgrzać w piekarniku . 
Smacznego






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz